wtorek, 27 listopada 2018

Rolada serowa z mięsem i pieczarkami

Można ją jeść na ciepło np na obiad lub na zimno podać w grubszych plastrach na talerzu na domowej imprezie czy na święta,lub cienko pokrojoną jako wędlinkę-w każdej postaci jest naprawdę pyszna. Przypieczony ser do tego mięsko i pieczareczki,do tego pięknie się prezentuje ....kto się skusi???polecam gorąco


Składniki:
  • Pieczony ser:
  • 600 g sera żółtego gouda
  • 3 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • Nadzienie:
  • 400 g mięsa mielonego
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • papryka słodka mielona
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • sól

Przygotowanie:
 Pieczarki(ja nie obieram tylko płuczę) pokroić w kostkę i usmażyć na maśle .
Cebulkę też kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle na złoto. Zimne pieczarki i cebulkę mieszamy z mięsem mielonym i całość doprawiamy do smaku przyprawami,.
Starty żółty ser mieszamy z roztrzepanymi jajkami i majonezem. Wykładamy na blachę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 min.Jak się upiecze  to wyjąć z blaszki i usunąć papier z jeszcze gorącego sera .
Masę mięsną na rozsmarować dokładnie na placku serowym , zostawiając ok 2 cm  miejsca przy jednej z dłuższych krawędzi.  Zwijamy  w roladę w stronę brzegu bez mięsa.Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ponownie  w piekarniku nagrzanym do 180 *C. przez około 45 min. Po upieczeniu chwilę odczekać i pokroić na plastry, jeżeli chcemy roladę podać na gorąco. albo poczekać i jak stężeje  pokroić i podać na zimno,Smacznego :)
Przepis ze strony kuchnia mniam dziękuję :)


0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!