2,7K
Ten przepis powstał zupełnie przez przypadek. W sobotę wieczorem pomyślałem sobie, że na niedzielne śniadanie przygotuję owsiankę. Jednak nie dość, że nie miałem już płatków, to nawet niczego, co nadawałoby się w zamian, aż ujrzałem resztkę ziaren orkiszu i pomyślałem, czemu nie ugotować ich w zamian? Orkisz zalałem wodą na noc, a rano ugotowałem aromatyczną owsiankę z kardamonem, cynamonem oraz skórką cytrynową na mleku kokosowym. Wyszło pycha, więc postanowiłem podzielić się z Wami przepisem. 😉
SKŁADNIKI
- 1 szklanka ziaren orkiszu
- 1 puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml)
- ½ łyżeczki cynamonu
- duża szczypta kardamonu
- skórka otarta z niewoskowanej cytryny
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
- 2 garści mini kiwi (lub innych owoców)
- garść płatków migdałów
PRZYGOTOWANIE
- Orkisz zalej zimną wodą i ostaw na noc.
- Rano odcedź z wody i przełóż ziarna do garnka. Wlej mleko kokosowe, dodaj skórkę cytrynową, sól, cynamon i kardamon. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając. Na sam koniec dodaj miód i rozdziel owsiankę pomiędzy 2 miseczki.
- Podawaj z kawałkami kiwi i płatkami migdałów.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square