Pulpety w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Pulpety w sosie pomidorowo-pieczarkowym Lubicie pulpety? Moja rodzina za nimi wprost przepada. Na pytanie co dziś na obiad najczęściej słyszę – pulpety lub mielone. No cóż mielone rządzą, czy to w tej czy innej postaci. Pyszne, proste w przygotowaniu kotlety mielone, to jeden z bardziej znanych polskich obiadów. I choć wydawałoby się, że kotlety mielone to tak banalny przepis, że nie da się tu nic wymyślić, że smak zawsze będzie ten sam, to… Śmiem się nie zgodzić. Moja babcia przygotowywała zupełnie inne kotlety mielone, mój tata inne (najlepsze!), ja robię je też ciut inaczej, nawet moja teściowa ma swój przepis. I nie chodzi mi tu o dodatki, bo i tu można zaszaleć i do tradycyjnych kotletów dodać np. ser czy starte pieczarki, ale po prostu o sam sposób przygotowania i użyte przyprawy. Tak samo jest z pulpetami. Mała zmiana czyni cuda 😉 Dziś zapraszam Was na pyszne pulpety w sosie pomidorowo-pieczarkowym. Spróbujcie, polecam 🙂 

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 jajko M
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Kamis
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej Kamis
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego Kamis
  • 3 łyżki bułki tartej

Na sos:

  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (90 g)
  • 2 duże pieczarki
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • olej do podsmażenia pulpetów

Przygotowanie:

Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do miski przekładamy mięso mielone, podsmażoną cebulkę, wbijamy 1 jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką i formujemy małe pulpeciki.

Podsmażamy pulpeciki na niewielkiej ilości oleju (gdy się rumienią z jednej strony, obracamy na drugą np. łyżką).

Obieramy pieczarki i ścieramy je na tarce na drobnych oczkach, podsmażamy (ja wrzucam je obok pulpecików).

Dolewamy bulion, przykrywamy pokrywką i gotujemy tak całość kilka minut (około 7-8 minut). W międzyczasie warto lekko „potrząsnąć/ruszyć”z 1-2 razy garnkiem, aby pulpeciki się przemieściły.

Następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem. Gotujemy pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. W trakcie obracamy pulpeciki łyżką. Pod koniec próbujemy sos i opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Uwaga: Jeśli zajdzie taka potrzeba można w trakcie gotowania dolać odrobinę bulionu/ewentualnie wody.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz