wtorek, 27 listopada 2018

Ziemniaki po tajsku


Prosty, rewelacyjny przepis na ziemniaki w tajskim wydaniu.









Składniki

  • 5 ziemniaków średniej wielkości
  • 4 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju z orzechów ziemnych
  • 4 łyżki sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 100 ml soku ananasowego

    Przygotowanie


    1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.
      W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy ziemniaki i sezam.
      Szalotki kroimy wzdłuż, czosnek siekamy, wraz z cukrem, sosem sojowym dodajemy do ziemniaków, smażymy 10 min na dużym ogniu.
      Następnie dolewamy sos ostrygowy, sok i redukujemy do ulubionej konsystencji. (około 10 min)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz