Szukaj na tym blogu

wtorek, 27 listopada 2018

Kuskus z granatem i winogronem

Bardzo szybka i efektowna sałatka. Nie wspomnę o walorach zdrowotnych. Idealna dla osób dbających o szczupłą sylwetkę :) 




Składniki: 

-4 łyżki kaszy kuskus
-1/4 szklanki wody
-garść rukoli
-5 czerwonych winogron
-1/3 granatu
-50 g sera feta
-świeża bazylia 
-1 łyżka nasion słonecznika
sos winegret:
-4 łyżki oleju lub oliwy
-1 łyżka miodu
-1 łyżka soku z cytryny 
-1 ząbek czosnku
-szczypta soli i pieprzu
Olej lub oliwę wylewamy do miseczki i mieszając dodajemy kroplami sok z cytryny. Kiedy sos nabierze gęstej konsystencji dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy i pierzymy do smaku, dokładnie mieszamy.

Kuskus zalać gorącą wodą, przykryć i odstawić na 5 minut, ma wchłonąć wodę. Następnie rozdrobnić  widelcem. Odstawić do wystudzenia. 
Rukolę dokładnie wypłukać, rozdrobnić na mniejsze kawałki. Umyte winogrono przepołowić, wydrążyć pestki. Z granatu wyłuskać ziarenka. Słonecznik uprażyć na suchej patelni do zrumienienia. Kasze mieszamy z rukolą, winogronem, granatem oraz sosem, wykładamy na półmisek lub salaterkę, na wierzch kruszymy ser feta, układamy listki bazylii i posypujemy prażonym słonecznikiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz