wtorek, 27 listopada 2018

Pierogi z kapustą i grzybami na święta

Pierogi z kapustą i grzybami to u nas coroczny, nieodzowny element Świąt Bożego Narodzenia. Podane z cebulką i boczkiem, które dodają im dodatkowego blasku. Robię je z wnuczkami, gdyż rodzina zjeżdża do nas w pierwszy dzień świąt, a one uwielbiają je robić. 
Polecam wypróbować :).

Pierogi z kapustą i grzybami

Ciasto:
  • sól
  • 1 kg mąki 
  • 2 łyżki masła
  • woda ciepła
Farsz:
  • 80 dag kapusty kiszonej
  • 15 dag grzybów (np. prawdziwki)
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • margaryna lub masło
Dodatkowo:
  • 20 dag boczku
  • 1 cebula
Ciasto: mąkę przesiać przez sito, następnie dodać masło i sól. Wymiesza, a następnie dodać ciepłą wodę. Rozrobić do uzyskania ciasta. W miarę potrzeby dodawać mąki. Ciasto musi odchodzić od ręki.
Grzyby podgrzać na patelni, dodać je do wcześniej ukiszonej i dobrze odsączonej kapusty. Dodać poszatkowaną i podsmażoną na maśle cebulkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Ciasto należy rozwałkować na stolnicy, na kawałek ciasta wyłożyć trochę farszu, zwinąć i wyciąć szklanką lub wykrawaczką do pierogów- pieroga.

Cebulkę poszatkować, podsmażyć z pokrojonym w drobną kostkę boczkiem na patelni. 

Zagotować wodę i wrzucić do niej pierogi. Kiedy wypłyną na wierzch, pogotować jeszcze ok. 3 minuty. Wyjąć, posypać po nich cebulkę z boczkiem z patelki. Podawać ciepłe.



Do przygotowania i podania potrawy użyłam talerza i patelni od firmy Ambition, która wyróżnia się na polskim i światowym rynku doskonałymi wyrobami do kuchni i nie tylko. Polecam!


Zapraszam na stronę firmy www.ambition.pl . Tam znajdziecie mnóstwo ciekawych propozycji produktów firmy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz