wtorek, 27 listopada 2018

Krokiety z kapustą i grzybami

Kolejna moja propozycja dań na Święta Bożego Narodzenia to krokiety z kapustą i grzybami. To danie rok rocznie gości na naszym wigilijnym stole. Serdecznie polecam podać go z pysznym barszczem czerwonym- najlepiej domowej roboty.



KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ORAZ Z BARSZCZEM CZERWONYM


Ciasto:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól do smaku
  • 1/2 szklanki wody
Farsz:
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 6 g podsmażonych podgrzybków lub prawdziwków

Ciasto: do miski przesiać przez sito mąkę, dodać jajko, wodę, mleko i sól. Całość ciasta dokładnie zmiksować. Z tak przygotowanego ciasta smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni.
Farsz: Cebulkę poszatkować i podsmażyć na oleju. Kapustę odsączyć z zalewy i pokroić. Dodać do niej grzyby i cebulkę. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. 
Tak przygotowany farsz wykładać równomiernie na przygotowane naleśniki. Składać w "kopertę", a boki w rulon, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Tak przygotowane krokiety maczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na złoty kolor ze wszystkich stron. 
Podawać z przygotowanym, ciepłym barszczem.







Krokiety przygotowałam na patelni od firmy Ambition. Cenionej w Polsce i na świecie firmy produkującej wyroby kuchenne i nie tylko. Polecam!



Zapraszam na stronę firmy www.ambition.pl . Tam znajdziecie mnóstwo ciekawych propozycji produktów firmy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz