Surówka z kiszonej czerwonej kapusty

Kapusta kiszona czerwona jest równie smaczna i zdrowa,jak kapusta biała a surówki z niej są wyśmienite. Dziś zrobiłam surówkę z dodatkiem zielonego grejpfruta i jabłka,dla mnie petarda. Musicie koniecznie wypróbować.










ok. 500 g kiszonej czerwonej kapusty
1 jabłko
1/2 zielonego grejpfruta
1 mała cebula
1 łyżka dobrego oleju (np tłoczonego na zimno) 
1 łyżeczka cukru
 świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i lekko posiekać. Grejpfruta obrać z błonek,podzielić na kawałki,dodać do kapusty. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,cebulę drobno pokroić. Dodać posiekaną natkę,wymieszać razem składniki,doprawić cukrem,olejem i pieprzem.








Komentarze

Popularne posty