Stawiam ją na równi z kaszą bulgur. Moja ulubiona, jaglana. Jej smak jest tak modyfikowalny, że można z nią zrobić niemal wszystko. Nie raz przygotowywałam ją z różnymi dodatkami, jednak marynowana dynia, batat, żurawina, tymianek i kurczak to bardzo doskonałe połączenie właśnie z kaszą jaglaną. Wymieszałam żurawinę suszoną ze świeżą dzięki czemu sałatka zyskuje zarówno słodki, jak i kwaśny smak. Grillowana szalotka dodaje charakteru, marynowana dynia chrupkości a batat, jak to batat, jest pyszny. Nadal uważam, że najważniejszym elementem tego dania jest tymianek i szalotka. Jestem przekonana, że będzie Wam to smakowało.

Marynowana dynia:
  • 1 kg dyni 
  • 2 szklanki cukru 
  • 1 szklanka octu 
  • 1 litr wody 
  • jedna gwiazdka anyżu 
  • kilka goździków 
Dynię pokrój w kostkę. Składniki marynaty zagotuj. Gotową dynię umieść w słoiku i zalej zalewą. Odstaw na 2-3 dni. Lub dłużej. 

Sałatka z kaszy jaglanej (na 2 porcje):
  • 100 gramów kaszy jaglanej 
  • 1 szalotka plus dodatkowa do grillowania
  • 2 łyżki masła 
  • 100 gramów batata 
  • 100 gramów marynowanej dyni
  • garść suszonej żurawiny 
  • garść świeżej żurawiny 
  • szczypta soli, pieprzu 
  • szczypta tymianku świeżego 
  • 300 gramów piersi kurczaka marynowanego w soli, pieprzu, papryce wędzonej 
Ugotuj kaszę jaglaną. Namocz we wrzątku żurawinę suszoną. Podsmaż na maśle posiekaną szalotkę oraz batata. Dodaj tymianek. Smaż składniki kilka minut, dodaj świeżą oraz suszoną (amczoną i odsączoną) żurawinę. Posiekaj marynowaną dynię drobno. Pierś kurczaka grilluj na patelni po kilka minut z każdej strony. Grilluj również szalotkę. Grillowanego kurczaka pokrój w kostkę. Podsmażone składniki wymieszaj z kaszą jaglaną. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z kurczakiem.  Podaj ugotowaną sałatkę z grillowaną szalotką z posiekanymi ziołami. 

Smacznego, Klaudia. 



Brak komentarzy