MOJA ULUBIONA WEGE PIZZA / NA CIENKIM CIEŚCIE

Wiem, że jest tu sporo wielbicieli pysznej pizzy!

Jedni uwielbiają moje puszyste ciasto ( TO! ), a inni zdecydowanie bardziej wolą cienkie i chrupiące!

Dziś mam nadzieję, że moja pizza „przemówi” zarówno do jednych, jak i do drugich!

Zapraszam na przepyszną pizzę z zielonymi dodatkami!

 

Mamy tutaj pyszną pastę warzywną z grillowaną cukinią i curry, zielony groszek, fasolkę szparagową, świeżą roszponkę i przepyszną, włoską burratę.

Fantastyczne połączenie!

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

CIASTO:

( 1 pizza o średnicy ok. 35 cm )

* mąka pszenna – 250 g

* drożdże świeże – 15 g

* letnia woda – 125 ml

* oliwa z oliwek – 30 ml

* sól – 1 płaska łyżeczka

* cukier – 1 płaska łyżeczka

DODATKI:

* pasta warzywna z cukinii z curry

* burrata /ew. mozzarella

* groszek zielony

* fasolka szparagowa

* świeża roszponka

* sól, pieprz, bazylia, oregano

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Świeże drożdże kruszymy do miski.

Dodajemy wodę i olej, mieszamy.

Wsypujemy mąkę przesianą z solą, mieszamy, zagniatamy kilka minut na gładkie, elastyczne ciasto ( można robić to robotem kuchennym z końcówką hak ).

Wyrobione dzielimy formujemy w kulę, zawijamy w folię, stawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie posypujemy blat mąką , rozciągamy ciasto na cienki placek ( wcale nie musi być równy i okrągły ).

Uformowany układamy na papierze do pieczenia, delikatnie smarujemy dobrej jakości oliwą oraz pastą warzywną.

Układamy wszystkie dodatki na cieście, oprószamy solą i zapiekamy ok.12-15 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika ( ok. 220C ).

Podajemy ze świeżymi ziołami.

Smacznego!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress