Tiramisu z mandarynką i cynamonem
Moja wariacja na temat tiramisu.
Stworzyłam wersję zimową z mandarynką i cynamonem i muszę Wam powiedzieć,że to wariacja doskonała. Świetnie rozgrzewa i poprawia nastrój szczególnie w takie ponure listopadowe dni.
Jaja
umyć i na kilka sekund zanurzyć we wrzątku. Oddzielić żółtka od białek
(białka można wykorzystać np robiąc bezę) Żółtka utrzeć z cukrem pudrem
na puch,połączyć z maskarpone i 1 łyżką amaretto i szczyptą cynamonu. Odstawić do lodówki do
stężenia.
Mandarynki obrać i pokroić w plasterki. Kawę zaparzyć z odrobina cynamonu,wystudzić i wymieszać z amaretto. Przygotować 3 pucharki. Biszkopty połamać na połówki,maczać w kawie i rozłożyć w pucharkach. Na biszkopty nałożyć porcję kremu,oprószyć kakao zmieszanym z cynamonem,następnie plasterki mandarynek,kolejną porcję kremu,oprószyć kakao z cynamonem ,plastry mandarynek i ostatnia warstwa kremu. Deser wstawić do lodówki i chłodzić kilka godzin.
Przed podaniem oprószyć kakao zmieszanym z cynamonem, ozdobić biszkoptami i plastrami mandarynek.
Stworzyłam wersję zimową z mandarynką i cynamonem i muszę Wam powiedzieć,że to wariacja doskonała. Świetnie rozgrzewa i poprawia nastrój szczególnie w takie ponure listopadowe dni.
krem:
250g serka maskarpone
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka amaretto
szczypta cynamonu
ponadto:
1/2 szkl. mocnej kawy
9 podłużnych biszkoptów
2 łyżki amaretto
3 mandarynki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki kakao
Mandarynki obrać i pokroić w plasterki. Kawę zaparzyć z odrobina cynamonu,wystudzić i wymieszać z amaretto. Przygotować 3 pucharki. Biszkopty połamać na połówki,maczać w kawie i rozłożyć w pucharkach. Na biszkopty nałożyć porcję kremu,oprószyć kakao zmieszanym z cynamonem,następnie plasterki mandarynek,kolejną porcję kremu,oprószyć kakao z cynamonem ,plastry mandarynek i ostatnia warstwa kremu. Deser wstawić do lodówki i chłodzić kilka godzin.
Przed podaniem oprószyć kakao zmieszanym z cynamonem, ozdobić biszkoptami i plastrami mandarynek.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.