Tiramisu z mandarynką i cynamonem

Moja wariacja na temat tiramisu. 
Stworzyłam wersję zimową z mandarynką i cynamonem  i muszę Wam powiedzieć,że to wariacja doskonała. Świetnie rozgrzewa i poprawia nastrój szczególnie w takie ponure listopadowe dni.









krem:
 250g serka maskarpone
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1  łyżka amaretto
szczypta cynamonu

ponadto:
1/2 szkl. mocnej kawy
  9 podłużnych biszkoptów
2 łyżki amaretto 
  3 mandarynki
1 łyżeczka cynamonu
  2 łyżeczki kakao


Jaja umyć i na kilka sekund zanurzyć we wrzątku. Oddzielić żółtka od białek (białka można wykorzystać np robiąc bezę) Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch,połączyć z maskarpone i 1 łyżką amaretto i szczyptą cynamonu. Odstawić do lodówki do stężenia.
Mandarynki obrać i pokroić w plasterki. Kawę  zaparzyć z odrobina cynamonu,wystudzić i wymieszać z amaretto. Przygotować 3 pucharki.  Biszkopty połamać na połówki,maczać w kawie i rozłożyć w pucharkach. Na biszkopty nałożyć porcję kremu,oprószyć kakao zmieszanym z cynamonem,następnie plasterki mandarynek,kolejną porcję kremu,oprószyć kakao z cynamonem ,plastry mandarynek i ostatnia warstwa kremu. Deser wstawić do lodówki i chłodzić kilka godzin. 
Przed podaniem oprószyć kakao zmieszanym z cynamonem, ozdobić biszkoptami i plastrami mandarynek.
 












Komentarze

Popularne posty