Do chleba | Inne

Masełko, krem jabłkowy bez cukru

26 listopada 2018
Jump to recipe

Dzisiaj coś nietypowego. Super smaczne smarowidło masełko jablkowe, które z powodzeniem sprawdzi się jako krem do ciasta, na kanapkę czy dodatek do budyniu. O nadziewaniu naleśników nie wspominam 😉 Jeśli macie w domu małego miłośnika popularnego kremu orzechowo-czekoladowego, możecie śmiało częstować go tym masełkiem.

Możemy łatwo dowolnie zmienić smak masełka, dodając do niego np cynamon czy wanilię. Ja dodałam do masełka kakao, dzięki czemu otrzymałam tak naprawdę krem o smaku czekoladowym. Moje jabłka były słodkie, więc nie dodawałam już do środka cukru. A dodatek klarowanego masła, daje nie tylko fajną konsystencję masełku, ale również charakterystyczny, maślany posmak.

Jeśli chcecie przechowywać masełko dłużej, konieczne będzie jego zapasteryzowanie. Ja osobiście dłużej niż 1 miesiąc nie przechowywałam. Raz, że trudno się oprzeć temu smakowi, dwa, że nie jestem zwolenniczką długiego przechowywania przetworów z dodatkiem masła.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *