Purée (mus) z dyni / Pieczona dynia


Przepis podstawowy na purée (mus) z dyni,  które świetnie nadaje się jako dodatek do ciast, zup lub innych dań.

Składniki:

dynia (lub jej część)

Przygotowanie:

Dynię myjemy i kroimy razem ze skórą na mniejsze kawałki, usuwamy pestki i rozkładamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 35 min. Pieczemy do miękkości (wbity widelec powinien łatwo wchodzić w miąższ). Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Następnie wyjmujemy łyżką upieczony miąższ ze skórki i miksujemy go blenderem na gładkie purée. Jeśli otrzymaliśmy za dużą ilość niż jest nam potrzebna to można je zamrozić lub przechowywać w lodówce do kilku dni.

Uwaga! Jeśli dynia jest bardzo wodnista, a potrzebujemy ją do placków, kotletów lub na sernik, wówczas można ją trochę odcisnąć w gazie. Niektóre dynie np. małe, mocno pomarańczowe i ciężkie, mają dość mączysty i zwarty miąższ, którego nie trzeba odciskać.


Komentarze

Popularne posty