poniedziałek, 26 listopada 2018

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Proste ciasto czekoladowe z gruszkami. Wilgotne, pełne gruszek i pięknie się prezentujące na talerzu.
Ciasto nie należy do wysokich, ale w smaku rewelacja.
Może skusicie się na kawałeczek słodkości, a może sami upieczecie i podzielicie się swoją opinią w komentarzach.
Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu. Są tam takie bez pieczenia, ucierane, na zimno, gotowane itp.
Zapraszam na jesienne ciasto z gruszkami.


Składniki
3 jajka
150 g brązowego cukru
180 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 duże gruszki (400 g )plus jedna do dekoracji)
20 g płynnego miodu
40 g oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 ml wody

Jajka zmiksować z cukrem. Dodać olej, wodę , miód i ponownie zmiksować.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Połączyć składniki i wymieszać.
Gruszki obrać i pokroić w kostkę i wymieszać z ciastem.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć (dno) papierem do pieczenia. Wlać ciasto ułożyć plasterki gruszki na wierzchu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut do  tzw suchego patyczka.
 źródło https://www.instagram.com/esslust/


ciasto czekoladowe z gruszkami




2 komentarze:

  1. Przepyszne ciasto :)
    Ale nieustannie mój ulubiony deser to zdecydowaniedorayaki, od kiedy pierwszy raz spróbowałam nieustannie goszczą na moim stole:)

    OdpowiedzUsuń