poniedziałek, 26 listopada 2018

Ciasto niebiańskie


Czy znacie ciasto niebiańskie?
Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie je zrobić, bo smak ma niesamowity.
Nie będę opisywać, jakie fantastyczne, zrobicie - to sami się przekonacie.
Do tego ciasta możecie wykorzystać mus jabłkowy, który przygotowaliście na zimę.
Zdecydowanie skróci czas przygotowania ciasta.

Potrzebujemy:

ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • ½ szklanki cukru pudru

masa jabłeczna:
  • 1 duży słoik musu jabłkowego
  • 1 galaretka cytrynowa

masa orzechowa:
  • 360 ml śmietany 30%
  • 15 dag orzechów laskowych
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • kostka masła

polewa czekoladowa:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady







Orzechy prażymy w piekarniku przez 15 minut, a potem wysypujemy na ściereczkę i energicznie pocieramy.
W ten sposób zdejmujemy łuskwinki (te, które się dadzą zdjąć), a orzechy rozdrabniamy w blenderze.
Ze składników na ciasto zagniatamy elastyczne ciasto,
dzielimy na dwie części i każdą wypiekamy w dużej blaszce przez 20 minut. Potem studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody.
Po rozpuszczenia mieszamy ją z musem jabłkowym i wylewamy na ciasto.
Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
W garnuszku zagotowujemy śmietankę i wlewamy do niej ubite jajka z cukrem oraz rozdrobnione orzechy.
Gotujemy, aż masa zgęstnieje.
Po ostudzeniu dodajemy do niej masło w temperaturze pokojowej i ubijamy.
Masę wykładamy na stężoną masę jabłeczną,
przykrywamy drugim ciastem i polewamy rozpuszczonym czekoladami.
Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce by stężało. Smacznego.

1 komentarz: