24 listopada

Ogórki kiszone

Dla mnie nie było by świąt bez kiszonego ogórka? Kto się z tym zgadza? Jest on nieodłącznym elementem sałatek, może służyć jako dodatek do obiadu czy przekąska. A czasami nawet woda z ogórków kiszonych przyda się ;)

Składniki:
10 kg ogórków gruntowych
ok. 6 l wody
3 kopiaste łyżki soli kamiennej
3-4 łodygi kopru razem z kapeluszem nasiennym
duża główka czosnku
długi korzeń chrzanu, 
3 łodygi chrzanu
10 liści wiśni




Przygotowanie:
Ogórki myjemy, przekładamy do dużego słoja, beczki, butli.
Upychamy najciaśniej jak się da. Dodajemy korzeń chrzanu, łodygę chrzanu, czosnek, koper razem z kwiatem układamy na sam wierzch. Zalewamy bardzo gorącą zalewą, przygotowaną z wody i soli.

Jeśli zdecydujecie się zrobić ogórki w małych, litrowych słoikach ilość składników podzielcie właśnie na te słoiki.

„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger