.

.

czwartek, 22 listopada 2018

Sernik gotowany przekładany-pyszny i szybki

Witam Kochani,
dziś zapraszam na pyszne ciasto, sernik gotowany przełożony trzema spodami z polewą, posypany orzechami. 




Ciasto rozpływa się w ustach, robi się je łatwo i przyjemnie.
Gorąco polecam i zapraszam


Przepis na blaszkę 25x25cm

SKŁADNIKI

3 SPODY

-2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania
-3 jajka
 -1 łyżka cukru waniliowego
 -3/4 szkl cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
 -3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-200g zimnego masła lub margaryny

MASA SEROWA

-750g sera białego tłustego
-3 jajka
-1 cukier waniliowy
-200g masła lub margaryny
-2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka
-250ml mleka
-3/4 szkl cukru

DODATKOWO 

-100g czekolady mlecznej
-1 płaska łyżka kakao
-50g masła
-3 łyżki mleka
-trochę zmielonych orzechów włoskich do posypania ciasta


Składniki na 3 spody dajemy do miski i zagniatamy ciasto, 



dzielimy je na 3 części i wkładamy na około 20 minut do lodówki. Następnie wałkujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, 



pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni, tak postępujemy z całym ciastem. Mamy mieć 3 spody.


MASA SEROWA 

Ser mielimy. 


Do garnka dajemy masło z cukrem i cukrem waniliowym i podgrzewamy do rozpuszczenia. 

Następnie dodajemy ser, mieszamy na gładką masę,
 zmniejszamy ogień i dodajemy jajka, energicznie mieszamy.

 Następnie w 250 ml mleka rozpuszczamy 2 budynie i dodajemy do masy serowej, gotujemy mieszając do zgęstnienia. 



Gorącą masą przekładamy spody, ciasto przykrywamy ściereczką.





 Po około 30 minutach przygotowujemy polewę, do miski dajemy czekoladę, kakao, mleko i masło-rozpuszczamy nad kąpielą wodną, polewamy ciasto i posypujemy orzechami. 



Ostudzone ciasto wstawiamy na kilkanaście godzin do lodówki. I gotowe :)





Gorąco polecam, taki sernik jest bardzo pyszny, idealny wypiek na zbliżające się święta :)
Smacznego :) 


15 komentarzy:

  1. Kusi mnie ten sernik. Poproszę o podanie czasu pieczenia ciasta oraz wielkość blaszki. Pozdrawiam Edyta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszka 25x25cm spody pieczemy na złoty kolor, około 10 minut (zależy od piekarnika) -wszystko podane jest w przepisie powyżej

      Usuń
  2. biore przepis ciasto pioke w piatek

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam ser w wiaderku president czy nada sie do tego sernika?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny sernik:) zrobiłam z sera z wiaderka nie było żadnych problemów przy przygotowaniu. A tego się obawiałam. Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dzień dobry, czy może być blaszka 25x32 ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, tyko polecam minimalnie zwiększyć proporcje, bo one są na blaszkę 25x25cm

      Usuń
  6. Czy masą smarujemy też ostatni placek na górze?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można upiec to ciasto w keksówce? Jak zmienić wtedy proporcje?
    Wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko