Wykonanie ciasta jest banalne, do tego powstałe ciasto można spokojnie traktować jako ciasto bazę do innych wypieków. Wystarczy dodać kawałki czekolady, kakao, suszone lub świeże owoce i jest! Za każdym razem inne pyszne, domowe ciasto. Lubię takie przepisy 🙂 Dziś pachnące wanilią ciasto z dodatkiem rodzynek posypane cukrem pudrem.
SMACZNEGO! 😉
PARZCIE KAWY I KRÓJCIE PYSZNE I DELIKATNE W SMAKU WANILIOWE CIASTO Z RODZYNKAMI:)
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia o wymiarach: 30 x 24 cm.
SKŁADNIKI:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 4 jajka
- szklanka rodzynek + łyżka mąki do obtoczenia
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru z wanilią
- 1 laska wanilii – ziarenka lub kilka kropel aromatu waniliowego
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Mikserem ubijamy całe jajka z drobnym cukrem. Powoli wlewamy olej cały czas miksując.
Dodajemy powoli resztę składników i mieszamy. Na końcu wrzucamy rodzynki obtoczone w łyżce mąki.
Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka w temp. 180 C – grzanie góra plus dół, środkowa półka piekarnika bez termoobiegu.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem.