piątek, 23 listopada 2018

Karkówka w marynacie ketchupowej

Do zrobienia tej karkówki przymierzałam się chyba ze dwa lata.
W końcu postanowiłam ją zrobić i muszę przyznać, że zwlekałam zbyt długo.
Taka karkówka jest smaczna i wymaga małego nakładu pracy.
Idealne danie na obiad, można podać je z ziemniakami lub pieczywem.

Do karkówki dodałam fajnych produktów, które możecie nabyć w Kuchnie Świata a jest to pasta paprykowa i pasta z czosnku.


Karkówka w marynacie ketchupowej

Karkówka w marynacie ketchupowej

karkówka w marynacie ketchupowej - składniki

1 karkówka ( 2 kg )
3 duże cebule

marynata :
1 szk pikantnego ketchupu
1/2 szk wody
1 łyżka soli ( płaska )
1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego
2,5 łyżki pasty z czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
3 łyżki musztardy
2 łyżki koncentratu pomidorowego


karkówka w marynacie ketchupowej - przygotowanie


Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Karkówkę przeciąć wzdłuż na pół i potem pokroić w plastry.
Cebulę pokroić w półplasterki.
Pokrojone składniki włożyć do miski, wlać marynatę i dokładnie wszystko wymieszać aby każdy kawałek mięsa pokrył marynatą.
Odstawić na 2 godziny.
Potem wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, zakryć pokrywką i wstawić do piekarnika.
Nastawić temperaturę na 200 stopni i jak piekarnik się nagrzeje piec godzinę.
Potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 45 minut.

Jeśli użyjecie kilogram karkówki to należy zmniejszyć ilość składników marynaty i skrócić czas pieczenia ( 45 minut i 35 minut ).

Karkówka w marynacie ketchupowej

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.