Kokosowy pudding z siemienia lnianego z jabłkiem


Uwielbiam robić desery z siemienia lnianego. Szkrabinka je uwielbia, więc mam wielką motywację by wymyślać nowe przepisy. Tutaj połączyłam je z mlekiem kokosowym, jabłkami, cynamonem oraz fioletowa marchewką. Fioletowa marchew ma o 40% więcej beta karotenu od najbardziej popularnej marchwi pomarańczowej i jest jej przodkiem. Fioletowa marchew wraca do łask w związku z poszukiwaniem odmian najmniej zmodyfikowanych. Odmiana ta zawiera również więcej witamin i antyoksydantów czyli naturalnych substancji które wspierają naturalne mechanizmy obronne  komórek człowieka. 

Składniki na 2 porcje:

- 6 płaskich łyżek złocistego siemienia lnianego
- 2 szklanki mleka kokosowego z tego przepisu lub 1 szklanka mleka Real Thai  i 1 szklanka wody
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2 jabłka
- 1 marchew fioletowa
- suszona morwa lub inne bakalie do dekoracji

Przygotowanie:

Mleko kokosowe wlewamy do garnuszka, dodajemy zmielone siemię lniane i cynamon. Gotujemy na małym ogniu, mieszamy, do czasu aż pudding zgęstnieje.
Jabłka blendujemy, marchew trzemy na tarce na małych oczkach.
Nakładamy do szklanek w kolejności pudding, mus z jabłek, pudding, marchew, na górę morwa.

Inne deserki z siemieniem lnianym:

Piankowy kisiel z lnu

Pianka z lnu z pieczonym jabłkiem

Czekoladowy pudding z lnu


                                                  https://www.facebook.com/szkrabjesam/

Komentarze

Popularne posty