czwartek, 22 listopada 2018

Chałwowiec na zimno


Delikatny smak chałwy i bitej śmietany.











Składniki

  • 300 g chałwy (u nas słonecznikowa)
  • 1 litr mleka 3,2%
  • 12 listków żelatyny
  • 1 opakowanie słomki ptysiowej
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżek nasion chia

    Przygotowanie


    1. Chałwę podgrzewamy w mleku do całkowitego rozpuszczenia. Opcjonalnie można dosłodzić.
      Płatki żelatyny moczymy w zimnej wodzie, odciskamy, dodajemy do mleka. Rozpuszczamy, studzimy.
      W formie (28 x 18) układamy słomkę ptysiową, na nią przekładamy tężejącą masę chałwową. Przekładamy do lodówki, do całkowitego stężenia masy.
      Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy z nasionami chia, układamy na wierzch ciasta.
      Przekładamy na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz