piątek, 23 listopada 2018

Śliwki wędzone w occie


Śliwki wędzone w occie, nie słodkie kalifornijskie, ale nasze z cudnym aromatem dymu, w połączeniu ze słodką zalewą octową tworzą wspaniały dodatek do zimnych mięs i wędlin.



Śliwki zalać mocnym naparem herbaty i odstawić na noc (około 10 - 12 godzin).
Następnie zagotować je i gotować na małym ogniu, aż staną się pulchne.
Zagotować ocet z cukrem i przyprawami, przełożyć do niego śliwki.
Przykryć, odstawić do ostudzenia.
Śliwki przełożyć do wyparzonych słoików.
Zalewę zagotować, wyjąć przyprawy i zalać śliwki w słoikach.
Słoiki zakręcić.



Po paru dnia będą pyszne :)



  • 1 kg śliwek wędzonych (u mnie śliwki stanley),
  • 700 ml mocnego naparu herbaty,
  • 900 g cukru,
  • 1 l octu 6%,
  • 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • kawałek cynamonu,
  • 25 – 30 goździków,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz