Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kisiel bananowy

Kisiel bananowy

Jesienią i zimą polecam szykować bardzo prosty deser na ciepło. Domowy kisiel bananowy z sokiem z cytryny jest nie tylko pyszny, ale i bardzo szybki do zrobienia. Przepis jest też łatwy do zapamiętania.

Polecam Ci też mój kisiel cytrynowy oraz również typowo jesienno zimowy przepis na kisiel gruszkowy

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 7 minut
Liczba porcji: 500 ml kisielu

Kaloryczność kcal: 95 w 100 ml kisielu
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 2 średnie, dojrzałe banany
  • sok z jednej cytryny - 5 łyżek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • szklanka wody

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Domowy kisiel bananowy to szybki deser, który możesz podać zarówno na ciepło, jak i po przestudzeniu. W przepisie podałam dwie łyżki cukru trzcinowego. Możesz też użyć tylko jednej łyżki cukru. Wówczas kisiel będzie dość kwaśny. Cukier możesz też zamienić na miód. 

Kisiel bananowy, 1

Kisiel bananowy

Z dużej cytryny wyciśnij sok. Sok przecedź przez sitko i przelej do rondelka lub małego garnuszka. Powinno Ci wyjść około pięciu łyżek świeżego soku. Wybierz dwa, średniej wielkości, dojrzałe banany. Banany obierz ze skóry, pokrój w cienkie plasterki i dodaj do soku z cytryny.

Kisiel bananowy, 2

Do rondelka wsyp dwie płaskie łyżki cukru oraz wlej pół szklanki wody. Rondelek umieść na palniku. Ustaw średnią moc palnika. Rondelka niczym nie przykrywaj. 
Kisiel bananowy, 3

W ciągu pięciu minut banany zmiękną. Zmniejsz moc palnika do małej. Przygotuj sobie drugie pół szklanki wody. Wsyp do niej 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej i dobrze wszystko zamieszaj. Mętną od skrobi wodę wlej od razu do garnuszka. Wlewając wodę jednocześnie mieszaj kisiel. W kilka sekund kisiel zgęstnienie. Daj mu chwilkę się pogotować i wyłącz. 
Kisiel bananowy, 4

Kisiel bananowy smakuje wspaniale na gorąco, ale i na zimno po przestudzeniu. Jeśli chcesz wzbogacić smak kisielu, to możesz zamienić pół szklanki wody, które dodajesz na początku, na świeżo wyciskany sok z pomarańczy lub mandarynek. 
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (181 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kisiel bananowy

Domowy kisiel bananowy jest wspaniałym i bardzo szybkim deserem, który polecam szykować głównie na jesieni i zimą. Poza sezonem nie mamy już niestety dostępu do świeżych truskawek, czy malin, więc kisiel bananowy czy kisiel tercynowy będą najlepsze. Kisiel jest świetny na kolację lub na deser. W sumie, to można go też śmiało przygotować dla dzieci na drugie śniadanie. Kisiel z bananów i soku z cytryny jest też bardzo zdrowy. Zapraszam przepis na kisiel

Kisiel z bananów

Smaczny i szybki kisiel z bananów i soku z cytryny można też wzbogacić przez dodanie soku z innych cytrusów. Zamiast soku z cytryny możesz użyć soku z pomarańczy lub mandarynek. Sok z pomarańczy lub mandarynek możesz też użyć zamiast połowy szklanki wody, którą dodajesz na początku. Zapraszam też po inne moje przepisy na domowe desery. W deserku możesz też podać pyszny krem orzechowy. Świetny jest również czekoladowy budyń jaglany. Jeśli lubisz piec i gotować, to zachęcam Cię do sprawdzenia również innych moich przepisów i sposobów na wykorzystanie bananów. Mój przepis na ciasto bananowe podbij już serca wielu Czytelników.