Przepis na ciasto czekoladowo-pomarańczowe bez mąki i tłuszczu

Przepis na ciasto czekoladowo-pomarańczowe bez mąki i tłuszczu

Ciasto obłędnie pomarańczowe! No i oczywiście rozkosznie czekoladowe! Pachnie obłędnie, jest lekko wilgotne, niesamowicie puszyste, rozpływa się w ustach i zachwyca każdego 🙂 Kolejną zaletą jest to, że jest dość proste w przygotowaniu, do tego nie zawiera mąki ani tłuszczu, więc można zjeść większy kawałek bez wyrzutów sumienia 🙂

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Najlepiej rozłożyć przygotowanie ciasta na dwa dni – pierwszego dnia polecam ugotowanie pomarańczy.
  2. Pomarańcze umyj pod gorącą wodą, włóż je bez obierania do niedużego garnuszka – tak tak, całe ze skórką 😛 i zalej wodą do takiego poziomu, by były całe zakryte wodą.
  3. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj przez 2 godziny – właśnie z tego powodu polecam przygotować pomarańcze wieczór wcześniej.
  4. Po dwóch godzinach odlej wodę i wystudź całkowicie pomarańcze.
  5. Przygotuj formę o średnicy 20 cm – wyłóż ją papierem do pieczenia.
  6. Przygotuj ciasto – przekrój pomarańcze na ćwiartki, nie obieraj ich (skórki nadadzą niesamowitego aromatu), wrzuć je do blendera i lekko zmiksuj.
  7. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj aż do ich połączenia i tyle. Nie miksuj za bardzo, żeby było widać kawałki skórki pomarańczy.
  8. Ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na  55 – 60 minut.
  9. Ciasto wyjmij i udekoruj skórką z pomarańczy.
  10. Podawaj po wystudzeniu.

Składniki

  • 2 nieduże pomarańcze ok. 400 g (najlepiej pochodzące z ekologicznej uprawy) + skórka z dodatkowej pomrańczy
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 50 g kakao
  • 6 jajek rozmiar L
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g ksylitolu (najlepiej drobnego lub w pudrze) lub 200 g drobnego cukru do wypieków

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

*Przepis Nigelli Lawson z książki ‚Feast’.

2 komentarze

  1. Wygląda pysznie i co najważniejsze mocno czekoladowe ! ♥

Dodaj komentarz