Ciasto obłędnie pomarańczowe! No i oczywiście rozkosznie czekoladowe! Pachnie obłędnie, jest lekko wilgotne, niesamowicie puszyste, rozpływa się w ustach i zachwyca każdego 🙂 Kolejną zaletą jest to, że jest dość proste w przygotowaniu, do tego nie zawiera mąki ani tłuszczu, więc można zjeść większy kawałek bez wyrzutów sumienia 🙂
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Najlepiej rozłożyć przygotowanie ciasta na dwa dni – pierwszego dnia polecam ugotowanie pomarańczy.
- Pomarańcze umyj pod gorącą wodą, włóż je bez obierania do niedużego garnuszka – tak tak, całe ze skórką 😛 i zalej wodą do takiego poziomu, by były całe zakryte wodą.
- Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj przez 2 godziny – właśnie z tego powodu polecam przygotować pomarańcze wieczór wcześniej.
- Po dwóch godzinach odlej wodę i wystudź całkowicie pomarańcze.
- Przygotuj formę o średnicy 20 cm – wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Przygotuj ciasto – przekrój pomarańcze na ćwiartki, nie obieraj ich (skórki nadadzą niesamowitego aromatu), wrzuć je do blendera i lekko zmiksuj.
- Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj aż do ich połączenia i tyle. Nie miksuj za bardzo, żeby było widać kawałki skórki pomarańczy.
- Ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na 55 – 60 minut.
- Ciasto wyjmij i udekoruj skórką z pomarańczy.
- Podawaj po wystudzeniu.
Składniki
- 2 nieduże pomarańcze ok. 400 g (najlepiej pochodzące z ekologicznej uprawy) + skórka z dodatkowej pomrańczy
- 200 g zmielonych migdałów
- 50 g kakao
- 6 jajek rozmiar L
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g ksylitolu (najlepiej drobnego lub w pudrze) lub 200 g drobnego cukru do wypieków
Wygląda pysznie i co najważniejsze mocno czekoladowe ! ♥
Dziękuję 🙂 W smaku jest obłędnie czekoladowe 🙂