wtorek, 20 listopada 2018

Sałatka z gotowanym homarem

Sałatka troszkę luksusowa. Wydobycie mięsa homara nie jest zbyt łatwe, szczególnie jak nie posiadamy specjalnych narzędzi do jego obróbki. Ale tradycyjnym nożem , widelczykiem, dziadkiem do orzechów i rękoma też damy radę.












Składniki

  • 400 g gotowanego mięsa z homara
  • 100 g korniszonów
  • 100 g marynowanych grzybów (dowolnych )
  • 8 łyżek majonezu
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 jajka
  • 10 zielonych oliwek
  • zielona sałata ( dowolna )
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

    1. Mięso z homara pokroiłem na małe kawałki.
      Przygotowałem sos : do majonezu dodałem sos sojowy, drobno pokrojone korniszony, grzyby marynowane i drobno posiekane wcześniej ugotowane na twardo jedno jajko. Sos doprawiłem solą, pieprzem i sokiem z cytryny i cukrem. 
      Na salaterce rozłożyłem liście sałaty, a na nich mięso homara. Polałem sosem. Udekorowałem krążkami drugiego jajka oraz zielonymi oliwkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz