Mintaj w kukurydzianej panierce (z płatkami kukurydzianymi)

Mintaj w kukurydzianej panierce (z płatkami kukurydzianymi) Pyszny, chrupiący sposób na świąteczną (i codzienną) rybę. Tak przygotowany mintaj idealnie smakuje w towarzystwie kubka domowego czerwonego barszczu (polecam) lub w z ziemniakami i kiszoną kapustą. Sposób podania oczywiście zostawiam Wam 😉 Spróbujcie 🙂

Składniki: (ilość można zwiększyć, w zależności od potrzeb)

  • około 300 g polędwicy z mintaja (można również użyć mrożonych płatów z mintaja, ale należy je rozmrozić – najlepiej zostawić je na noc)
  • 4 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 garście płatków kukurydzianych
  • mąka pszenna
  • 3-4 jajka
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól (u mnie himalajska)
  • masło klarowane do smażenia (opcjonalnie olej)

Przygotowanie:

Każdą polędwicę kroimy na pół, tworząc mniejsze porcje. Następnie oprószamy je świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Najpierw z jednej strony, a po kilku minutach z drugiej. Odstawiamy na bok.

Przygotowujemy panierkę. Do jednej miski wsypujemy mąkę pszenną. Do drugiej wbijamy jajka, doprawiamy je świeżo mielonym pieprzem i i roztrzepujemy całość widelcem. Do trzeciej miski wsypujemy rozdrobnione płatki kukurydziane (ja robię to porcjami (stopniowo) w rękach, wy możecie np. wsypać płatki kukurydziane do woreczka z zamknięciem strunowym i rozgnieść je np. wałkiem) i mąkę kukurydzianą, mieszamy składniki łyżką.

Polędwiczki maczamy najpierw w mące pszennej, następnie w jajku, a na koniec obtaczamy w naszej kukurydzianej mieszance. Smażymy na maśle klarowanym (nie potrzeba go dużo) z obu stron.

Tak przygotowany mintaj najlepiej smakuje w towarzystwie kubka domowego czerwonego barszczu lub w towarzystwie ziemniaków i kiszonej kapusty.

Smacznego

Polecam Wam produkty marki AMBITION http://ambition.pl


Przepis na udane święta

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz