Klopsiki z makaronem chrzanowo-serowym


W sobotę miałem troszkę więcej czasu w kuchni i przygotowałem dla rodzinki na obiad danie z tzw. jednogarnkowych. Padło na klopsiki z makaronem w sosie czosnkowo-serowym. Czas przygotowania to max pół godzinki, więc można szybko zaskoczyć domowników. Swoich do ostatniej chwili trzymałem w niepewności - ale ostatecznie udało mi się ich zaskoczyć i zjedli wszystko ze smakiem - nawet Fabian niejadek :) Porcja wyszła naprawdę spora więc naje się nią nawet 4 osobowa rodzina :) Łapcie przepis do sklepu po produkty i niech pachnie w waszej kuchni takimi smakołykami.

Składniki:
- 600g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki bułki tartej
- 500 g drobnego makaronu (u mnie CAVATAPPI)
- 2 kubki bulionu warzywnego (+/- 500ml)
- 2 kubki mleka (+/- 500ml)
- łyżka chrzanu tartego
- 100g żółtego sera w kawałku
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- świeża pietruszka
- odrobina maki do obtoczenia klopsików 

  • W misce dokładnie mieszamy mięso mielone, jajko, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, musztardę i bułkę tartą - doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym
  • Z powstałem masy formujemy średnie klopsiki, które delikatnie obtaczamy w mące i obsmażamy na głębokiej patelni na odrobinie tłuszczu
  • Gdy klopsiki są już obsmażone z każdej strony zalewamy je zimnym bulionem i mlekiem
  • Dorzucamy surowy makaron, chrzan oraz odrobinę soli i pieprzu
  • Gotujemy aż do miękkości makaronu często mieszając (u mnie około 15 minut)
  • W razie potrzeby jeśli ilość płynu była za mała możemy podlać odrobiną mleka jeśli makaron będzie za twardy
  • Na samym końcu dodajemy starty żółty ser oraz świeżą drobno posiekana pietruszkę

Smacznego !!!

Wartość odżywcza oraz kalorie (4 porcje):


Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Komentarze