Ciasto czekoladowe z dynią

Bardzo czekoladowe, przepyszne ciasto z dodatkiem dyni i orzechów. Korzystajmy, póki jeszcze sezon dyniowy trwa :)

Składniki:
- 120 g cukru kryształu
- 120 g roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej gorzkiej czekolady
- 200 g puree z dyni
- 200 g zmielonych na mąkę orzechów włoskich
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
oraz
- 150 g rozpuszczonej czekolady gorzkiej lub deserowej

Przygotowanie:
Żółtka miksujemy z cukrem do białości. Następnie dodajemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Do masy dodajemy puree dyniowe, rozpuszczoną czekoladę oraz ubite na sztywno białka. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm i pieczemy około 45 minut w 180 C. Przestudzone ciasto polewamy ulubioną rozpuszczoną czekoladą. 





Komentarze