listopada 20, 2018

WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY Z CIASTECZKAMI Z ROZMARYNEM

Nie wyobrażam sobie aby na Wigilii mogło zabraknąć czerwonego barszczu. Tu obok mojej ulubionej grzybowej musi pojawić się właśnie on. Barszcz Wigilijny gotowany jest na postnym bulionie z prawdziwkami i zazwyczaj uszkami. Można jednak uszka zastąpić genialnymi, aromatycznymi ciasteczkami.

Ciasteczka są kruche i pyszne dzięki dodatkowi rozmarynu i cytryny.

Składniki:
CIASTECZKA:
100 g margaryny
1/2 szkl. jogurtu
1/3 łyżki oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżeczka soli
2 szkl. mąki
skórka z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
ZUPA:
7 buraków
1,5 litra bulionu warzywnego
garść suszonych prawdziwków
2 szkl wody
2 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
4 ziela angielskie
4 ziarenek pieprzu
2 liście laurowe
1 cytryny
sól do smaku


Przygotowujemy ciasteczka: Masło w temperaturze pokojowej wymieszać z oliwą z oliwek, jogurtem i żółtkiem.  W drugiej misce wymieszać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą, skórką cytrynową i suszonym rozmarynem. Mokre składniki połączyć z suchymi. Ugnieść i rozwałkować na blacie posypanym delikatnie mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać ciasteczka. Piec w temp. 180 st. C przez ok 15 minut.
Przygotowujemy zupę: Prawdziwki przepłukać, zalać  zimną wodą. Dodać do grzybów 2 czosnek oraz liście laurowe. Zostawić na noc. Po tym czasie gotować grzyby w wodzie w której się moczyły przez 15 minut.
Buraki obrać i dodać do gorącego bulionu warzywnego. Przyprawić majerankiem, zielem angielskim oraz pieprzem i solą. Zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować buraki przez ok 40 minut, aż staną się miękkie. Zdjąć z ognia i zostawić buraki w zupie na  godziny. 
Po 4 godzinach wyjąć buraki a do barszczu dodać wywar z grzybów. Dodać sok z cytryny oraz przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
Prawdziwki pokroić na drobne paski.

Zupę podawać z grzybami oraz ciasteczkami.

Espumisan Max to wyrób medyczny CE
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.