Bezglutenowe Dyniowe Brownie czyli poWeekendowe Lakocie odc.183

Szukałam słodkich inspiracji. Po dłuższej przerwie zajrzałam na bloga Kasi Marciniewicz i zobaczyłam TO brownie! nie mogłam go nie upiec swoim bliskim w ten chłodny tak jesienny weekend!
Jest wyjątkowo esencjonalne, wilgotne i pachnące. Sprawdźcie sami!


Bezglutenowe Dyniowe Brownie

50 g mielonych migdałów
200 g dyni piżmowej (bez skórki)
200 g + 3 kostki gorzkiej czekolady
70 g masła
70 g cukru trzcinowego
4 jajka
1/2 łyżeczki cynamonu
po 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i imbiru
szczypta mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli morskiej


Blaszkę o wymiarach 18 na 24cm wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.
Czekoladę łamiemy pozostawiając 3 kawałki. Dynię ścieramy na grubej tarce.
Czekoladę wkładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Do rozpuszczonej czekolady wsypujemy cukier, migdały, dynię, oraz przyprawy. Dodajemy jajka i ucieramy mikserem, aż masa stanie się puszysta.
Przekładamy ją do wyłożonej blachy i posypujemy ją pozostawioną posiekaną czekoladą, możemy tez udekorować paseczkami julienne z dyni.
Brownie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 12 minut. Moje piekło się ponad 20 ale miałam ciut mniejsza blaszkę. Warto sprawdzić patyczkiem czy masa nadal jest całkiem płynna czy zaczyna być ścięta.
Ciasto powinno pozostać w środku wilgotne.



Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty