poniedziałek, 19 listopada 2018

Kapusta z grochem i ziemniakami

                                                      Kapusta z grochem i ziemniakami





                                     PATELNIA FIRMY AMBITION

Kapusta z grochem i ziemniakami to danie, które gości na naszym wigilijnym stole.
Mąż wręcz przepada za taką kapustą, można dodać jeszcze suszone grzybki do takiej kapusty.

Składniki
0,5 kg ziemniaków
1 kg kiszonej kapusty
400 g grochu
2 cebule
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 łyżki oleju rzepakowego 
sól
pieprz
Przygotowanie:
Groch przepłukać, zalać zimną wodą, odstawić na całą noc.
Następnego dnia obrane i opłukane ziemniaki, zalać wodą, osolić, zagotować, dodać namoczony groch, razem gotować do miękkości.
Kapustę kwaszoną, jeżeli jest, bardzo kwaśna płuczemy w wodzie, następnie kroimy drobno, zalewamy kapustę wodą, dodajemy przyprawy, gotujemy do miękkości.
Cebule obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju rzepakowym.
Groch i ziemniaki, połączyć z kapustą, dobrze utłuc dodając przesmażoną cebulkę, dokładnie wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Najlepsza kapusta jest na drugi dzień odsmażana.

Przepis na udane święta

2 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)