Świąteczny piernik – najłatwiejszy przepis

Świąteczny piernik – najłatwiejszy przepis Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez pienika. Ten zapach unoszący się po całym domu… Kochamy go. Dziś dzielę się z Wami naszym ulubionym przepisem na piernik. Jest tak prosty, że bardzo często przygotowują go ze mną moje dzieci 🙂 Często przygotowujemy więcej niż jedno ciasto. Jeden wypiek zostaje dla nas, a inne zabieram w odwiedziny do przyjaciół czy rodziny. Dlatego tak cenię sobie aluminiowe foremki do pieczenia Stella.

Foremki oferowane przez Stella ułatwiają nie tylko przewożenie czy też przechowywanie wypieków (na Święta w końcu pieczemy ich tak dużo, że normalnych form by nie nastarczyło, a ich mycie nie jest niczym przyjemnym), ale też zapobiegają przywieraniu ciasta. Polecam! A wracając do samego przepisu. Jeśli szukacie pysznego, miękkiego aromatycznego piernika, którego przygotowanie nie przysporzy Wam kłopotów, to szczerze polecam Wam ten przepis 🙂 Jest u nas od bardzo dawna i zawsze się sprawdzą 🙂 Spróbujcie.

Moje maluchy już przygotowane do pomocy. Był jeden duży piernik (ze zdjęcia) i jeden mniejszy (wyższy, w formie a la keksówka od Stella), który przełożyłam dodatkowo dżemem truskawkowym 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 pełnych łyżek dżemu z jagód (niskosłodzonego)*
  • 3 jajka klasy M
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżki naturalnego kakao (niesłodzonego)
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody

*zamiennie dżem z czarnej porzeczki

Dodatkowo: foremka aluminiowa do pieczenia wyłożona w środku silikonowanym papierem do pieczenia Stella Rozmiar: 31 cm x 22 cm x 4,5 cm

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier, naturalne kakao, sodę i przyprawę do piernika. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie wbijamy jajka. Wstępnie mieszamy łyżką. Kolejno dodajemy dżem i mleko, mieszamy. Na koniec wlewamy olej. Mieszamy wszystko do połączenia składników.

Masę wylewamy do formy – u mnie forma jednorazowa, która nie wymaga natłuszczania. Wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, średnio około 40-45 minut.

Po przestudzeniu piernik oblewamy  polewą czekoladową.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz