poniedziałek, 19 listopada 2018

Szarlotka sypana




Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki cynamonu
6 dużych jabłek
2 łyżki soku z cytryny
170 g mocno schłodzonego masła
cukier puder do posypania wierzchu ciasta


Sposób wykonania:

Masło wkładamy na 30 minut do zamrażarki.
Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, kaszą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Następnie dzielimy na 3 równe części.
Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Spód tortownicy (o średnicy 24 cm) wykładamy papierem dopieczenia a boki smarujemy masłem.
1/3 część suchych składników wysypujemy na dno formy a na nie wykładamy połowę jabłek.
Następnie wysypujemy następną część suchych składników, równomiernie rozprowadzamy, a na nią wykładamy drugą połowę jabłek.
Na wierzch posypujemy ostatnią warstwę suchą. Zmrożone masło ścieramy na dużych oczkach tarki i posypujemy nim wierzch ciasta.
Tortownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180°C. Aby zabezpieczyć piekarnik przed zabrudzeniem, wkładamy pod kratkę z tortownicą dużą blachę (z ciasta podczas pieczenia może wyciec nadmiar soku z jabłek).
Po przestudzeniu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.







1 komentarz:

  1. Kocham tą szarlotkę! Najlepsza ze wszystkich :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...