niedziela, 18 listopada 2018

Ciasto orzechowe


  Pełne orzechów ciasto otulone kołderką z bitej śmietany. Bardzo łatwe do wykonania, fajnie wygląda i równie dobrze smakuje, świetne na co dzień jak i od święta, polecam! :)




Składniki na blachę o wym. 20x20 cm:
(Inspiracja: "Obżarciuch")

 Ciasto:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych na proszek orzechów włoskich 
 Bita śmietana:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • garść posiekanych orzechów włoskich


  Jajko, mleko oraz olej wlać do miski, zmiksować. Dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i orzechy, ponownie zmiksować aż do połączenia składników. Masę przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).

  Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Gdy ciasto wystygnie pokryć jego wierzch przygotowaną bitą śmietaną, a tę posypać posiekanymi orzechami. 


 

2 komentarze: