poniedziałek, 19 listopada 2018

Makowiec japoński

Polecam Wam makowiec japoński, który jest  bardzo łatwy do przygotowania, wilgotny i  smaczny. Piekę go bez spodu i taki Wam polecam.
Oprócz tradycyjnego makowca zawijanego w cieście drożdżowym ten zajmuje drugie miejsce na mojej liście i chętnie go piekę nie tylko na święta Bożego Narodzenia.
Może i Wy skusicie się na upieczenie tego ciasta.
Po więcej przepisów zapraszam do zakładki Ciasta. Znajdziecie tam również przepisy na inne smaczne makowce.

Składniki
400 g maku mielonego
7 jajek rozm L
2 szklanki mleka
200 g masła
200 g kaszy manny
1,5 szklanki cukru pudru
700 g startych jabłek
100 g rodzynek
100 g orzechów włoskich (posiekać drobno)
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
50 g skórki cytrynowej kandyzowanej
100 g śliwek suszonych (posiekać drobno)
1 łyżka proszku do pieczenia

Zmielony mak zalać mlekiem i zagotować. Zdjąć z palnika i odstawić na 1 godzinę.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie stale ucierając dodawać po jednym żółtku.
Dodać mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, bakalie i wszystko dokładnie zmiksować do połączenia składników.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta. Wymieszać.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.
Blaszkę o wymiarach 36x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Piec w 180 stopniach C przez około 1 h.



10 komentarzy:

  1. jeszcze takiego nie jadłamm;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez nie jadłem mam już ochotnika do wykonanie tego dzieła. Tylko narzucił mi obowiązek zakupu wszystkich składników.

    OdpowiedzUsuń
  3. A pamiętam go z dzieciństwa, nie piekliśmy bo ponad 20 lat, trzeba to nadrobić 😃

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam kupić składniki. Pytanie, a mak mielony to ma być gotowy czy suchego 400 gr. Oto jest pytanie. Pozdro.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tez taki robie od wielu lat jest wspanialy

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciasto.Zawsze się udaje.Piekę je od wielu lat.U nas pod nazwą makowiec z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  7. widziałam nie raz na różnych imprezach, ale nigdy nie próbowałam w sumie nie wiem czego,a wygląda na apetyczne

    OdpowiedzUsuń