poniedziałek, 19 listopada 2018

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Kto skusi się na pyszną wytrawną tartę ze szpinakiem i łososiem? Pyszna, kremowa tarta nadaje się na śniadanie w kawiarni jak i na obiad, czy przekąskę w ciągu dnia. Można ją jeść na zimno lub na ciepło. Tarta jest z dodatkiem sera pleśniowego, suszonych pomidorów, świeżego pomidora i dużo kremowego sosu na bazie beszamelu. Jest wilgotna i prosta w wykonaniu, po prostu pyszna :)  


Składniki:
- ok. 400 g mrożonego szpinaku,
- 1 świeży malinowy pomidor,
- 6 sztuk suszonych pomidorów w oleju,
- ok. 200 g łososia,
- 1 ząbek czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- odrobina startego sera Cheddar, odrobina sera pleśniowego blue.

Sos:
- 2 jajka,
- 1/2 l mleka,
- ok. 330 ml śmietanki 30%,
- 50 g masła,
- 5 łyżek mąki, 
- przyprawy:sól, gałka muszkatołowa, świeżo zmielony pieprz.

Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki,
- 1/2 kostki masła+ odrobina do posmarowania blaszki,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 jajko.

Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera, ugniatamy ciasto. Uformowaną kulę owijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30-60 min. do lodówki. Następnie blaszkę do tarty smarujemy masłem, wykładamy ciasto: kruszymy i ugniatamy palcami, bądź wałkujemy na blacie podsypanym mąką i przenosimy na blaszkę. Boczki także wyklejamy ciastem. Spód i boki nakłuwamy widelcem, podpiekamy ok. 20-30 min. do zarumienia w 180°C. Na podpieczone i w miarę ostudzone ciasto wylewamy masę ze szpinakiem.

Sos:
Na małym ogniu w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Mieszamy jeszcze przez około 1 - 2 min. Wlewamy stopniowo mleko, dokładnie mieszając rózgą do ubijania jajek. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy z palnika, po ostudzeniu mieszamy z roztrzepanymi jajkami.

Łososia solimy, podsmażamy na rozgrzanej patelni na oleju (z każdej strony do ścięcia ryby). Na tej samej patelni wyciskamy ząbek czosnku i dorzucamy mrożony szpinak. Dusimy do rozmrożenia, nadmiar wody wylewamy. Dodajemy pokruszonego ręką łososia, suszone pomidory kroimy na paseczki lub w kostkę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową - pamiętając, że ser, łosoś i suszone pomidory są już słone. Mieszamy szpinak z sosem. Dodajemy starty ser, ponownie mieszamy. Sos szpinakowy wylewamy na podpieczony spód tarty. Ser pleśniowy blue kroimy w większą kostkę rzucamy na wierzch tarty, lekko go wciskając w sos. Następnie pomidora kroimy w plastry i kładziemy na tarcie. Wkładamy tartę ponownie do piekarnika na ok. 30-40 min. do ścięcia się jajek i sosu. Wyjmujemy czekamy do ostudzenia wtedy jest łatwiej kroić. Najlepiej jest także kroić na drugi dzień. Tarta dobrze smakuje także na zimno, ew. można ją podgrzać w mikrofali czy piekarniku :) 

















Przepis bierze udział w konkursie marki Ambition na http://durszlak.pl Do przygotowania potrawy użyłam garnka i patelni Ambition.
Przepis na udane święta 
http://ambition.pl






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari