Bardzo fajnie wygląda i smakuje. Proste do serwowania, tylko pokroić na kawałki i podawać. Sos bardzo dobry, polecam.

gołąbki

Przygotowanie mięsa – mięso mielone włożyć do miski. Cebulkę obrać i drobno posiekać. Trochę cebulki odłożyć około 1/3 ilości, a pozostałą dodać do mięsa razem z majerankiem, pieprzem, papryką ostrą lub słodką, jajkiem. Dokładnie wymieszać i doprawić solą.

gołąbki

Przygotowanie kapusty – kapusta musi być niezbyt twarda, ułatwi to faszerowanie i się nie rozłamie. Do dużego garnka wlać wodę i włożyć kapustę. Gotować około pięciu minut. Kilkakrotnie przewrócić kapustę podczas gotowania. Wodę osolić do smaku.

Faszerowanie – kapustę po obgotowaniu położyć na sitku górą do dołu. Musimy się pozbyć wody. Włożyć kapustę do małej miski i delikatnie rozchylić liście. Mięso mielone wkładać między liście. Na koniec lekko zdusić kapustę, wkładając ją między dwie dłonie. W ten sposób rozprowadzimy głębiej i równomierniej mięso.  Owinąć kapustę sznurkiem.  Na patelnię wlać odrobinę oleju i obsmażyć kapustę na złoty kolor. Włożyć kapustę do żaroodpornego naczynia.

gołąbki

Przygotowanie sosu – na patelnię na której była obsmażona kapusta dodać cebulkę  i pokrojone w paski pieczarki. Smażyć aż cebulka i grzyby zmiękną. Wlać pomidory z puszki i wodę. Wody można dodać trochę mniej. Dodać suszone grzyby, pokrojone w plasterki marchewki, majeranek, listki laurowe, ziele angielskie. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać sos do naczynia żaroodpornego.

Pieczenie – przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C. Piec 1 godzinę i 20 minut.  W połowie pieczenia przewrócić kapustę.  Trzydzieści minut przed końcem odkryć naczynie.

Wyjąć kapustę, zdjąć sznurek. Sos wylać na patelnię, mąkę rozmieszać z odrobiną wody. Rozmieszaną mąkę wlać do gotującego się sosu. zagotować i wymieszać. Radzę całej mąki od razu. Czasami może być ta porcja za duża. To zależy od tego ile sosu Wam zostało po ugotowaniu.

Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. Śmietanę można ominąć.

Bardzo dobry obiadek, polecam. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.