Jeśli lubicie bardzo popularne, klasyczne śledzie w sosie śmietanowym, z pewnością przypadną wam do gustu właśnie takie śledzie doprawione aromatyczną mieszanką curry.
Zajrzyjcie też do postu Śledzie – przepisy gdzie zebrałam wszystkie śledziowe receptury z bloga.
PRZEPIS NA ŚLEDZIE W CURRY
Składniki na śledzie w curry:
500g śledzi solonych lub w oleju
3 cebule
1/2 szkl śmietany
1/2 szkl jogurtu greckiego lub bałkańskiego
1 czubata łyżka majonezu
2 łyżeczki curry
Jak zrobić śledzie w curry:
Jeśli używamy śledzi solonych, zalewamy je zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na jakieś 2-3 godziny, sprawdzając czy ich smak już nam odpowiada.
Śledzie kroimy w mniejsze kawałki.
Śmietanę mieszamy z jogurtem i majonezem oraz przyprawą curry.
Cebule obieramy i kroimy w półplasterki – można użyć surowej cebuli, można jak ja to zwykle robię przelać ją wrzątkiem na sicie – staje się wtedy delikatniejsza w smaku i bardziej lekkostrawna.
W słoiku układamy warstwowo cebulę, śledzie, sos curry i tak do wykończenia składników.
Tak przygotowane śledzie odstawiamy na 2-3 dni lub co najmniej na dobę by smaki przegryzły się.