listopada 18, 2018

Babka czekoladowo-kokosowa

Zapraszam na babkę o dwóch wyraźnych i uzupełniających się smakach: czekoladowym i kokosowym:). 



250g masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka L
150ml mleka 
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 czubate łyżki kakao
4 łyżki wiórków kokosowych + 3 łyżki do posypania
1 tabliczka mlecznej czekolady

1. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko. 
2. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach około 1/3 i 2/3.  Do większej porcji dodajemy kakao, miksujemy do połączenia składników. Do drugiej, mniejszej dodajemy wiórki kokosowe, miksujemy do połączenia składników. Keksówkę (u mnie 12x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę kakaową a na nią masę kokosową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP