Pasztet jaglany


Kasza jaglana moim zdaniem jest chyba najlepszą z wszystkich dostępnych kasz na rynku, przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka. Siedziałem i myślałem co ciekawego można zrobić z kaszy jaglanej i wymyśliłem coś na wzór pasztetu ale nie takiego do posmarowania chleba ale takiego, który można zjeść jako pełnowartościowy posiłek. Szybki przegląd lodówki czym dysponujemy i po półtorej godziny mamy taki oto pasztecik. Dobre urozmaicenie w posiłkach a dodatkowo idealnie nada się do spakowania w pojemnik do pracy na drugie śniadanie. Ja jadłem go z majonezem i ketchupem ;) ale można do niego zastosować jakiś ulubiony sosik pomidorowy albo czosnkowy.

Składniki:
- 100g kaszy jaglanej
- 2 puszki tuńczyka 
- 2 jajka
- 1 średnia cukinia
- 1 marchew
- 1 cebula
- pół czerwonej papryki
- sól, pieprz, czosnek granulowany
+u mnie ugotowane warzywa z rosołu pokrojone w kostkę (marchew, pietruszka, seler)

  • Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu - po czym studzimy
  • Marchew, cukinię ścieramy na drobnej tarce, cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę - wszystko przesmażamy kilka minut na patelni w celu połączenia składników
 
  • Do dużej miski wrzucamy ugotowaną kaszę, tuńczyka odsączonego z zalewy, jajka, przesmażone warzywa (u mnie dodatkowo ugotowane warzywa z rosołu pokrojone w kosteczkę)
 
  • Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym
  • Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą
  • Do naczynia wkładamy powstałą masę
 
  • Piekarnik nagrzewamy do 170 °C opcja termoobieg
  • Pieczemy 45 minut po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy foremkę jeszcze 15 minut w piekarniku

Smacznego !!!

Wartość odżywcza oraz kalorie (2 porcje):

Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Komentarze