piątek, 16 listopada 2018

Ciasto śledziowe


                                                               Ciasto śledziowe 










Bardzo smaczne ciasto na waflach tortowych, przygotowane na post lub Boże Narodzenie. 
Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony.

Składniki:
Warstwa 1
    wafle tortowe - 1 szt
    śledź solony - 3 szt.
    jajka -3 szt.
    cebula - 1 szt.
    sól
    pieprz
    jabłko - 1 szt
Warstwa 2
    wafle tortowe - 1 szt.
    marchewka - 250 g
    ser śmietankowy topiony - 100 g
    jajko - 1 szt
    majonez - 2 łyżki
    sól i pieprz
Warstwa 3
    wafle tortowe - 1 szt
    pieczarki - 300 g
    cebula - 1 szt
    olej - 2 łyżki
    sól i pieprz
Wierzch ciasta
    jajka - 3 szt
    szczypiorek - 1 pęczek
    majonez - 3 łyżki
    sól i pieprz
    wafel tortowy - 1 szt
Przygotowanie:
Warstwa 1
Śledzie wymoczyć w dwóch wodach, odlać, pokroić w kostkę.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę.
Jabłko i cebulę obrać, pokroić, dodać jajka i cebulę, wszystko razem zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Warstwa 2
Marchewkę ugotować, pokroić, przełożyć do miksera, dodać jajko, serek śmietankowy , majonez, zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Warstwa 3
Pieczarki umyć, osączyć, pokroić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, cebulę przesmażyć na oleju, dodać pieczarki, razem przesmażyć, doprawić solą i pieprzem, ostudzić, zmiksować.
Składanie ciasta :
Na pierwszy wafel wyłożyć masę śledziową
Drugi wafel i masa marchewkowa
trzeci masa pieczarkowa, przykryć ostatnim waflem, posmarować go majonezem i zetrzeć na tarce ostatnie 3 jajka, posypać solą i pieprzem, oraz pokrojonym szczypiorkiem, odstawić do schłodzenia do lodówki.

Przepis na udane święta

2 komentarze :

Jestes napisz coś bedzie mi miło :)