Paella z indykiem i warzywami

Magda

To danie pewnie każdy kojarzy z owocami morza. My za nimi za bardzo nie przepadamy więc u nas paella w wersji z indykiem i warzywami :) Polecamy to pyszne i sycące danie :)

Paella z indykiem i warzywami - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Składniki na paelle:

– 150 g ryżu risotto/arborio
– 400 g polędwiczki z indyka
– 2 pomidory (ok. 400g)
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka zielona
– 1 czerwona cebula
– 1 ząbek czosnku
– 70 g szpinaku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 200-250 ml wody
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
– sól
– pieprz

Składniki na 2-3 porcje.

W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Po chwili dodajemy posiekany czosnek. Indyka kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Kiedy mięso obsmażymy z każdej strony dodajemy pomidory obrane i pokrojone w kostkę i dusimy. Dodajemy papryki pokrojone w kostkę i przyprawiamy. Ryż płuczemy pod wodą, dodajemy i mieszamy, co jakiś czas dolewamy wodę. Kiedy wszystko mamy miękkie dodajemy posiekany szpinak, mieszamy i jeszcze dusimy przez 2 minuty.

Smacznego :)

Paella z indykiem i warzywami - Kuchenne Wariacje, Sezonowo Bezglutenowo

Print Friendly, PDF & Email
Jeżli masz ochotę na 100 pysznych bezglutenowych przepisów na 4 pory roku nie publikowanych na Kuchennych Wariacjach to zrób sobie prezent i kup nasza ksiażkę :)

Jeżeli jesteście zainteresowani zakupem "Sezonowo Bezglutenowo" to możecie ją sobie sprawić za pośrednictwem księgarni online:

  1. Świat książki
  2. Empik
  3. Tania książka
lub stacjonarnie np. w Empiku :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *