16 listopada

Biały blok czekoladowy

Blok czkoladowy to przysmak z dzieciństwa mojej mamy. Babcia podobno robiła najlepszy, ale tak chyba każda babcia ma 🙂 Nazywali go prawdziwy rarytas PRLu! 
Moja wersja to biały blok czekoladowy z bakaliami i ciasteczkami od Cukry Nyskie ❤️

A może ktoś chciałby się udać w podróż w czasie i przypomnieć, badz zobaczyć jak wyglądało wtedy życie?



Składniki
400 g mleka w proszku
100 g cukru
75 g masła
pół szklanki wody
200 g bakalii (migdały, rodzynki, orzechy)




Przygotowanie
W garnuszku na niewielkim gazie rozpuszczamy masło, cukier, dodajemy wodę. Dokładnie mieszamy i lekko studzimy.
W osobnym naczyniu mieszamy mleko w proszku i bakalie i połamane ciastka, wlewamy rozpuszczoną maśle z cukrem i wodą. Bardzo dokładnie mieszamy.
Wykładamdy do formy np. keksówki, wyłożonej uprzednio folią spożywczą.
Wstawić do lodówki, najlepiej na noc lub kilka dobrych godzin.

7 komentarzy:

  1. U mnie zawsze był ciemny...
    Ale warto zmienić by poznać, czy kultowe smaki są najlepsze.
    Częstuję się!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie! Zachecilas do, wypróbowania tego przepisu!!

    OdpowiedzUsuń
  3. jeeeeej! jem coś takiego raz w roku :) na letnim ognisku ze znajomymi, na które biały blok zawsze przygotowuje jedna z koleżanek i zawsze jest pyszny ♥ Twój też wygląda znakomicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To zdjecie do mnie mega przemawia!!! ;)
    Poprosze kawalek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O super pomysł! U mnie zawsze blok był ciemny i faktycznie najlepszy zawsze robiła babcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam blok czekoladowy, to dla mnie smak dzieciństwa!
    W takim wydaniu jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Też jadałam za dzieciństwa i obecnie co jakiś czas odświeżam przepis. Przeapetyczny Ci wyszedł, z taką dobrocią ciasteczkowo-bakaliową w środku. Pozdrowionka i uściski gorące, gdyż dawno mnie u Ciebie nie było (szaro-bura rzeczywistość wlazła w paradę...) :*

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger