sobota, 17 listopada 2018

Pasta bez jajeczna do chleba


Pasta nie zawiera jaj, przepis dla tych co ich nie jedzą :)

Składniki :

  • 1 kostka tofu -180 g
  • 3 łyżki majonezu, najlepiej domowy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • ok. 1 łyżeczka czarnej soli- kala namak
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  •  łyżeczka syropu z agawy, lub miodu, ewentualnie szczypta cukru pudru
  • spora szczypta kurkumy i czarnego pieprzu



Przygotowanie:
  1. W szklance wymieszać majonez, musztardę, czarna sól, płatki drożdżowe, syrop z agawy, kurkumę i pieprz
  2. Tofu pokroić na drobne kawałki, dodać zawartość szklanki i zmiksować całość na gładką masę
  3. Na koniec dodać szczypiorek.
Można dodać do pasty trochę carry czy ogórek.

przepis znalazłam w "Jadłonomii" Marty Dymek.

10 komentarzy:

  1. Jestem wielbicielem wszelkich past i ta pewnie by mi zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny dodatek nie tylko do kanapek ale jako dip do warzyw ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy dobór składników. Bezjajeczni na pewno skorzystają z przepisu. Miłego weekendu Uleńko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie kupiłam czarną sól ;)) za to nie znam płatków drożdżowych. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię smak nadany potrawom przez płatki drożdżowe, nie przepadam natomiast za tofu. Myślę jednak, że pozostałe składniki sprawiają, że smak tofu nie jest dominujący:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam, ale kusi :) Uwielbiam pasty z tofu!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię wszelakie pasty do chleba

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobry patent - pasta jajeczna bez jaj :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki fajne zastępstwo tradycyjnej pasty jajecznej!

    OdpowiedzUsuń
  10. pomysł ciekawy, ale ja bardzo lubię tradycyjną, jajeczną ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...