piątek, 16 listopada 2018

Podgrzybki w occie

Dziś podrzucam przepis na kapelusze podgrzybków w occie.
Robi się coraz zimniej i chyba sezon grzybowy zmierza ku końcowi ale może ktoś w przyszłym roku skorzysta z przepisu.
Ja pierwszy raz zbierałam grzyby w listopadzie ale patrząc na fotki w necie to właśnie listopad obfitować w wysyp grzybów.
Tak więc zostawiam Was z przepisem, zapraszam do lektury.

podgrzybki w occie


podgrzybki w occie

podgrzybki w occie - składniki


ok. 1,5 kg małych kapeluszy podgrzybków

zalewa :
3 szk wody
1 szk octu 10%
1 duża cebula
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
8  ziaren ziela angielskie
4 liście laurowe
sól i cukier do smaku

podgrzybki w occie - przygotowanie


Zdrowe i małe kapelusze podgrzybków umyć, wrzucić do garbka i zalać wodą.
Woda ma być równo z grzybami.
Dodać łyżeczkę soli i gotować od zagotowania 10 minut.
W czasie gotowania zdejmować pianę.
Podgotowane grzyby odcedzić.

Składniki zalewy zagotować w garnku i gotować kilka minut.

Wyparzone słoiczki napełnić grzybami i zalać zalewą.
Zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut.
Słoiki odwrócić do góry dnem i zostawić do schłodzenia.
Potem słoiki wynieść w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.