Puszysty sernik w kakaowym cieście.


     Jeśli kiedyś stworzę listę 10 najlepszych ciast jakie upiekłam, to ten sernik znajdzie się w ścisłej czołówce. Puszysta, wilgotna, kremowa masa serowa skryta pomiędzy kruchym, intensywnie kakaowym ciastem. Przysłowiową wisienką na torcie jest niewielki dodatek porzeczek i jagód, które oprócz walorów wizualnych dopełniają smaku ciasta, nadając mu delikatnej owocowej nuty. Rewelacja, polecam!


Składniki na puszysty sernik w kakaowym cieście: na formę 24x28 cm
CIASTO:
300 g mąki tortowej (ja używam typ 405)
80 g cukru pudru
2 łyżki kakao
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150 g zimnego, pokrojonego masła
2 żółtka

     Mąkę, cukier puder, kakao, sól i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło, mieszamy, a następnie rozcieramy palcami aż uzyskamy kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się chciało połączyć dodajemy łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na dwa kawałki 1/4 i 3/4. 1/4 przekładamy w woreczku do zamrażarki, a 3/4 do lodówki.

MASA SEROWA:
750 g mielonego twarogu
200 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny
3 żółtka
1/4 szklanki oleju
2 łyżki budyniu waniliowego (proszku), lub mąki ziemniaczanej lub sernix-u
5 białek
szczypta soli
1/2- 3/4 szklanki kwaśnych owoców jagodowych (u mnie jagody i czerwone porzeczki lecz mogą być również wiśnie, jeżyny itp.) świeże lub mrożone

     Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Białka ubijamy z solą, odstawiamy. Do miski przekładamy kolejno ser, cukier, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, żółtka, olej i mieszamy. Teraz dodajemy budyń (mąkę lub sernix) i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy.

     Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy schłodzone w lodówce, rozwałkowane ciasto (tylko spód, bez brzegów). Na ciasto przekładamy masę serową, na nią równomiernie rozkładamy owoce, a na nich starte na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Całość przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-45 minut (góra-dół). Co ważne ciasta nie pieczemy dłużej, żeby się nie wysuszyło. Po upieczeniu otwieramy piekarnik, chwilę studzimy. Po około 5 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy w formie. Wystudzone ciasto przekładamy do lodówki i chłodzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.



     Jeśli szukacie klasycznego przepisu na sernik w kakaowym cieście (taki bez owoców) znajdziecie go tutaj. Pozdrawiam ;)

Komentarze

Prześlij komentarz