czwartek, 15 listopada 2018

ZUPA DYNIOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM



Zupy dyniowej chyba nikomu przedstawiać nie muszę - królowa na jesiennych stołach zawitała i u mnie kolejny raz 😍 Tym razem jednak w odrobinę podkręconej wersji - z dodatkiem mleka koksowego, chili oraz prażonych ziaren słonecznika... 😋 Zupa jest rozgrzewająca, przepyszna i aksamitna, uzależniająca... Pracy przy niej niewiele, a cala rodzina naje się do syta 😉 
Na Blogu jest już przepis na tradycyjną zupę dyniową, polecam Wam go również przetestować. Link do przepisu macie TUTAJ. Obie zupy są genialne i, szczerze, nie wiem która wspanialsza...?? Ale wiem na pewno, ze lepszej zupy dyniowej  nie jadłam... 🙈🙉🙊



SKŁADNIKI:

  • 3 łyżki oleju (użyłam kokosowego)
  • 1 średnia cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 350 g ziemniaków
  • 1 kg dyni (lub 800 g dyni hokkaido - nie trzeba obierać ze skórki)
  • 500 - 600 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 - 2 cm korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku (można pominąć)
  • płatki chili lub pieprz cayenne - ilość wg uznania
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka masła 

DODATKOWO:

  • kilka łyżeczek słonecznika łuskanego

WYKONANIE:
Dynię (obraną ze skórki) lub hokkaido ze skórką oraz obrane ziemniaki pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj i podsmaż około 30 sekund. Dodaj teraz dynię oraz ziemniaki, posól i popieprz całość. Przesmaż całość około 7 - 8 minut.
Następnie oddaj curry, chili oraz starty imbir, wymieszaj. Wlej gorący bulion, zamieszaj i gotuj całość około 15 minut do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wlej mleko kokosowe i dodaj masło, zamieszaj i gotuj jeszcze 1 - 2 minuty. W razie potrzeby dodaj jeszcze sól i pieprz do smaku.
Zupę podawaj z kleksem z mleka koksowego i uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika. Gotowe! Smacznego!


2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP