Zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem

Zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem nie należy do najbardziej popularnych dań w polskiej kuchni. A szkoda, bo jest naprawdę pyszna. Gęsta, kremowa, aromatyczna zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem to nowość także w naszym jadłospisie. Po raz pierwszy jadłam ją podczas warsztatów kulinarnych "Tradycyjnie smakuj życie" prowadzonych przez Macieja Siąkowskiego, a zorganizowanych przez firmę Victoria Cymes.
Zupa krem z pietruszki i jabłek przygotowana na bazie mleczka kokosowego dzięki dużej zawartości ważnych dla zdrowia witamin wzmacnia odporność, wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie.
Warto wypróbować ten przepis na zupę krem z korzenia pietruszki z pieczonym kurczakiem, zwłaszcza jesienią kiedy tak łatwo o przeziębienie.

Zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem i jabłkami

Zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem

 składniki na 6 porcji

Zupa z korzenia pietruszki i jabłek

  • około 500 g korzenia pietruszki,
  • 200 g jabłek (obranych i bez gniazd nasiennych)
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 500 ml wody
  • sól i pieprz do smaku

Kurczak do zupy krem z pietruszki

  • 1 kg udek z kurczaka (bez skóry, z wyjętymi kośćmi, przekrojone na pół)
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 papryczki chili drobno posiekane
  • łyżka mielonej kolendry
  • sól do smaku

Do dekoracji:

  • 2 gałązki świeżej kolendry
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • chipsy z ulubionych warzyw np topinambur
  •  sok i starta skórka z limonki

Zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem i jabłkami
Na zdjęciu: po lewej - kurczak doprawiony drobno pokrojoną chili, solą, mieloną kolendrą i prażonymi wiórkami kokosowymi, po prawej - chipsy z topinamburu. Więcej informacji na temat tego zapomnianego warzywa w artykule Topinambur wraca do łask

Przepis na zupę krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem

Z udek kurczaka zdjąć skórę, wyjąć kości i każde przekroić na dwie części. Doprawić solą, dodać posiekane chili, roztartą kolendrę i prażone wiórki kokosowe. Każdy kawałek kurczaka zawinąć pojedynczo w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 140*C przez około 1,5 godziny.
Kiedy kurczak będzie się piekł, pietruszkę umyć, obrać, pokroić w półplasterki, zalać mlekiem i wodą i gotować do miękkości. Dodać pokrojone jabłka, gotować jeszcze około minuty. Następnie zupę zblendować na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wlać porcje zupy do talerzy, do zupy włożyć upieczone kawałki kurczaka, całość posypać chipsami z ulubionych warzyw (w naszym przypadku był to topinambur), prażonymi  wiórkami kokosowymi, natką kolendry i odrobiną skórki z limonki.

Zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem i jabłkami
Na zdjęciu: po lewej - robot wielofunkcyjny Kohersen Mycook, w którym gotowaliśmy i miksowaliśmy zupę, po prawej - udekorowana chipsami z topinamburu i natką kolendry zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem.

Zupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: