czwartek, 15 listopada 2018

Zapiekane warzywa – rewelacyjny dodatek do dań głównych


Bakłażan, cukinia, cebula oraz czerwona papryka – wszystko skropione oliwą z oliwek oraz doprawione ziołami. Potrawa bardzo aromatyczna. Idealna jako dodatek do dań głównych lub np. niedzielnej pieczeni. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz błonnika. Jest również niskokaloryczna co może pomóc osobom na diecie odchudzającej.




Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 2 cukinie
  • cebula czerwona
  • papryka czerwona
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • zioła (oregano, bazylia, tymianek)
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:

Bakłażana, cukinię pokrój w plastry. Cebulę pokrój w bardzo cienkie plastry. Paprykę czerwoną posiekaj w drobną kostkę. Bakłażana i cukinię wymieszaj z oliwą z oliwek, solą, pieprzem oraz ziołami. Przekładaj kolejno bakłażan – cukinia – cebula aż do wykończenia składników. Na koniec posyp posiekaną papryką. Zapiecz w piekarniku 180ºC przez godzinę




1 komentarz:

  1. Zapiekanka wygląda obłędnie. Myślę, że taka zapiekanka zasmakuje nawet mojej nie wege rodzinie! :)

    OdpowiedzUsuń