czwartek, 15 listopada 2018

UDKA KACZKI Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ

Na świątecznym stole nie może zabraknąć mięsiwa w najróżniejszych postaciach. Pojawi się na nim również kaczucha. Z aromatycznymi jabłkami i kwaskowatą żurawiną stworzą wspaniały duet, że aż palce lizać!
Składniki:
4 udka kaczki
2 jabłka
słoiczek konfitury z żurawiny
sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
Udka kaczki myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy do lodówki, najlepiej na cala noc. 
Jabłka kroimy na ćwiartki. Ja użyłam do tego noża Ambition .
Udka układamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy pod przykryciem, po tym czasie odkrywamy, wkładamy ćwiartki jabłek, oraz wykładamy żurawinę. Pieczemy kolejne 15 minut, następnie naczynie odkrywamy, aby zrumienić skórkę. 



Przepis na udane święta

4 komentarze:

  1. taką kaczuchę to chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki obiadek to ja bardzo chętnie zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no tak, kaczka musi być podobno :) mnie jakoś smak kaczki nie urzeka, ale za to moja mama kocha w każdym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak przyrządzona, doprawiona kaczka- idealna, pychota:)

    OdpowiedzUsuń